Грузия може да доставя втечнен газ до България
Грузия може да доставя втечнен газ до България / снимки: Министерски съвет

"Между България и Грузия има много общи интереси и допирни страни. Можем да се стремим към развитие на двустранните отношения в няколко области - увеличаване на търговския оборот между държавите, както и реализацията на енергийни проекти - транзит през Черно море на втечнен газ и търговия на електроенергия". Това заяви министър-председателят на Грузия Ника Гилаури след проведените в Тбилиси срещи с премиера Бойко Борисов и водена от него правителствена делегация, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Разговорите бяха част от официалното посещение на българския министър-председател в Грузия.

"Смятам, че тази визита ще даде нов тласък на развитие на икономическото сътрудничество", допълни Гилаури, който отбеляза наличието на изключително добри политически отношения между двете държави. Премиерът на Грузия посочи макроикономическите показатели и фискалната политика на България като повод за гордост за българското правителство.

Грузия може да доставя втечнен газ до България
netinfo


"За първи път говорим за реална възможност за диверсификация на доставките на газ в България", посочи от своя страна премиерът Борисов. Проектът, който е обсъден по време на двустранните разговори, предвижда изграждане на пристанищни терминали за доставка на втечнен газ от Грузия за България. Министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че предстои активна работа и подготовка за сключването на меморандум за доставките. "Тези проекти, включително и изграждането на пристанищните терминали, са рентабилни сами по себе си и биха привлекли частни инвестиции", допълни г-н Гилаури. Той изрази убеждение, че Европейският съюз може и трябва да подпомага финансово реализацията на подобни проекти.

Двамата министър-председатели обсъдиха идеята за провеждане на тристранна среща с премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган във връзка с възможностите за продажба на електроенергия между трите страни. Подобни съвместни тристранни проекти в сферата на пътната и железопътната инфраструктура и тяхната предстояща реализация ще допринесат за увеличаване на стокообмена и развитие на туризма между Европа и Азия. Около това общо мнение се обединиха по време на срещата в Тбилиси двете делегации.
Грузия може да доставя втечнен газ до България
netinfo

В рамките на разговорите премиерът Борисов заяви, че България подкрепя Грузия в европейската и евроатлантическата й интеграция и припомни, че официалният представител на ЕС в Грузия е бившият български министър-председател Филип Димитров. Като израз на тази подкрепа днес в Тбилиси двамата премиери подписаха междуправителствен Меморандум за сътрудничество в областта на европейската и евроатлантическата интеграция. Двете страни парафираха и Протокол за реадмисия, Споразумение за изменение на съществуващото споразумение за обмен и взаимна защита на класифицирана информация, както и Договор за сътрудничество между Тбилиския държавен университет "Ив. Джавахишвили" и Софийския университет "Св. Климент Охридски".